Wspomnienie Azji za kilka złotych

Wspomnienie Azji za kilka złotych

Miałeś kiedyś tak, że wziąłeś z półki jakąś „zupkę chińską” i zanim zalałeś ją wodą pomyślałeś „chce mi się i w sumie mi się nie chce”. Jadłeś to już setki razy. Ciągle w ten sam sposób. Jedna z indonezyjskich kucharek na Bali pokazała mi, jak można zmienić taką zupkę w prawdziwie azjatyckie danie.

Czego potrzebujesz (na 2 osoby):

– dwie średnie marchewki,

– ćwierć średniej kapusty / pół małej,

– dwie zupki chińskie, dowolne, najlepiej w klimatach orientalnych,

– duży ząbek czosnku,

– pół niewielkiej papryczki chili,

– odrobina oleju.

I to tyle. Jeśli podliczysz koszt wyżej wymienionych składników to pewnie nie doliczysz do 5.

Dobrze mieć jeszcze trochę sosu sojowego i słodkiego sosu chili. Jeśli nie masz tego, przydatna może być odrobina zwykłego keczupu.

DSC01968

Co z tym zrobić?

1 Nudle z zupki chińskiej zalej wrzącą wodą, zostaw na 3 minuty, następnie odlej wodę.

DSC01996

 

2 Marchew zetrzyj na tarce.

DSC01975

 

3 Kapustę pokrój w paski.

DSC01986

 

4 Czosnek pokrój w cienkie plasterki, podobnie chili.

DSC01970

 

5 Podsmaż na delikatnym ogniu czosnek i chili na oleju w woku (jeśli nie masz – może być patelnia). Nie trwa to długo. Czosnek szybko się zarumieni.

DSC01992

 

6 Dodaj startą marchew. Smaż ją przez ok. 3 minut od czasu do czasu mieszając. W trakcie możesz ją trochę skropić sosem sojowym.

DSC02002

 

7 Dodaj kapustę, wymieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj ok. połowy jednej sypkiej przyprawy z zupki chińskiej i dwie płynne przyprawy. Możesz dodać trochę słodkiego sosu chili i sosu sojowego do smaku. Wymieszaj.

DSC02004

DSC02000

 

8 Dodaj nudle, wymieszaj i smaż przez ok 1 minuty na małym ogniu. Następnie wyłącz ogień i przez pewien czas jeszcze mieszaj.

DSC02005

 

9 Gotowe, smacznego

DSC02009

 

Jest to wersja podstawowa. Możesz śmiało dodać podsmażonego kurczaka, krewetki, orzeszki – wszystko co lubisz.

 

To chyba najprostszy i najtańszy sposób, żeby na chwilę wrócić do Azji.