Miałeś kiedyś tak, że wziąłeś z półki jakąś „zupkę chińską” i zanim zalałeś ją wodą pomyślałeś „chce mi się i w sumie mi się nie chce”. Jadłeś to już setki razy. Ciągle w ten sam sposób. Jedna z indonezyjskich kucharek na Bali pokazała mi, jak można zmienić taką zupkę w prawdziwie azjatyckie danie.
Czego potrzebujesz (na 2 osoby):
– dwie średnie marchewki,
– ćwierć średniej kapusty / pół małej,
– dwie zupki chińskie, dowolne, najlepiej w klimatach orientalnych,
– duży ząbek czosnku,
– pół niewielkiej papryczki chili,
– odrobina oleju.
I to tyle. Jeśli podliczysz koszt wyżej wymienionych składników to pewnie nie doliczysz do 5.
Dobrze mieć jeszcze trochę sosu sojowego i słodkiego sosu chili. Jeśli nie masz tego, przydatna może być odrobina zwykłego keczupu.
Co z tym zrobić?
1 Nudle z zupki chińskiej zalej wrzącą wodą, zostaw na 3 minuty, następnie odlej wodę.
2 Marchew zetrzyj na tarce.
3 Kapustę pokrój w paski.
4 Czosnek pokrój w cienkie plasterki, podobnie chili.
5 Podsmaż na delikatnym ogniu czosnek i chili na oleju w woku (jeśli nie masz – może być patelnia). Nie trwa to długo. Czosnek szybko się zarumieni.
6 Dodaj startą marchew. Smaż ją przez ok. 3 minut od czasu do czasu mieszając. W trakcie możesz ją trochę skropić sosem sojowym.
7 Dodaj kapustę, wymieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj ok. połowy jednej sypkiej przyprawy z zupki chińskiej i dwie płynne przyprawy. Możesz dodać trochę słodkiego sosu chili i sosu sojowego do smaku. Wymieszaj.
8 Dodaj nudle, wymieszaj i smaż przez ok 1 minuty na małym ogniu. Następnie wyłącz ogień i przez pewien czas jeszcze mieszaj.
9 Gotowe, smacznego
Jest to wersja podstawowa. Możesz śmiało dodać podsmażonego kurczaka, krewetki, orzeszki – wszystko co lubisz.
To chyba najprostszy i najtańszy sposób, żeby na chwilę wrócić do Azji.