Pizza – prosto z Sardynii

Pizza – prosto z Sardynii

Kuchni włoskiej chyba przed nikim nie trzeba zachwalać. Każdy zna smak dobrej pizzy czy makaronu. My mieliśmy tę okazję spróbować włoskiej pizzy, przygotowanej przez prawdziwego Włocha. A miało to miejsce, podczas naszej wyprawy do Portugalii – przy naszym pierwszym przystanku – na Sardynii. Nocowaliśmy na Couchsurfingu u przemiłej włoskiej parki. Wpadliśmy do nich wieczorem, nie dość, że zabrali nas z lotniska, to jeszcze Filippo zrobił pizzę. Zajadaliśmy się nią jak dzieci. Sekrety jej przygotowania zdradzamy poniżej.

Pizza po włosku

Potrzebujesz:
– 200 ml wody
– 10 gr drożdży piwnych
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 350 gr mąki
– pomidory
–  mozzarella
–  oregano

Przygotowanie:

– drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie
– mieszamy wszystkie składniki (wodę, drożdże, sól, cukier, oliwę)
– zagniatamy je z mąką
– odstawiamy w ciepłe miejsce na 2h (w międzyczasie raz jeszcze zagniatamy i odstawiamy)
– po 2h wałkujemy ciasto
– układamy pomidory, mozarellę, posypujemy solą
– pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
– po wyjęcie, polewamy oliwą z oliwek i oregano

Smacznego!