Pita Gyros – prosto z Grecji

Pita Gyros – prosto z Grecji

O walorach Grecji moglibyśmy się rozpisywać i rozpisywać. Ale tym razem o kuchni. Podczas naszego przedsezonowego, greckiego wypadu, zobaczyliśmy wiele w krótkim czasie. Szkoda tylko, że tak niewiele mogliśmy popróbować z kuchni – czas i kasa nas ograniczały. Ale obiecaliśmy sobie, że kiedyś zrobimy sobie taki tour de kuchnia grecka. Tym razem, zostaliśmy głównie przy Pita Gyros, którą potrafiliśmy jeść i jeść. Ale i tak nam się nie nudziła, dlatego przywieźliśmy przepis ze sobą.

Pita Gyros (6 szt.)

Potrzebujesz:
– 60 dag kurczaka
– 3 łyżki oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
– po łyżeczce listków tymianku i rozmarynu
– 2 pomidory
– czerwona cebula
– 6 chlebków pita
– sól, pieprz

Na sos:
– 1/2 ogórka
– 2 łyżki oliwy
– 300 ml jogurtu
– sok z cytryny

Przygotowanie:
– czosnek obieramy, siekamy
– olej mieszamy z czosnkiem, solą, pieprzem, kolendrą i ziołami
– mięso kroimy, mieszamy z marynatą i odstawiamy na godzinę
– cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, pomidory w małe kawałki
– pitę podpiekamy w piecu nagrzanym do 200°C
– zamarynowane mięso smażymy na patelni, ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem

Sos:
– ogórek myjemy, obieramy, usuwamy pestki i trzemy na tarce, solimy i odstawiamy na 15 min. Jogurt mieszamy z odciśniętym ogórkiem, oliwą i łyżeczką soku z cytryny

Na koniec chlebki rozchylamy, nadziewamy mięsem, piórkami cebuli, pokrojonymi pomidorami. Owijamy w pergamin. Podajemy z sosem tzatziki.

Smacznego!